Mic dicționar

Această pagină este dedicată unui mic dicționar englez-român și de acronime pentru termenii din limba engleză folosiți în cadrul cursului.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

E
ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) – Acronimul primului calculator digital. A fost construit între 1943 și 1946, cântărea 27 de tone și ocupa 167 m2. A fost pensionat în 1955.

G
GPIO (General Purpose Input/Output) – Interfață Generală pentru Intrări/Ieșiri având 40 de pini (Raspberry Pi Zero), utilizată pentru comunicarea cu diverse componente electronice.

H
Hardware – Reprezintă partea fizică a unui calculator, componentele electronice pe care le putem atinge și ține în mână.

I
I/O (Input/Output) – Intrare / Ieșire. Etichetă aplicată unui dispozitiv legat la calculator sau unui parametru al unei funcții. Indică modul în care este folosit sau direcția parcursă de date.
IDE (Integrated Development Environment) – Mediu Integrat de Dezvoltare, reprezintă o colecție de programe care ajută la crearea, editarea, compilarea și distribuția unui proiect informatic. Printre facilitățile unui IDE se numără: editor performant, subliniere și colorare cuvinte cheie în cod, analiza în timp real a codului, sublinierea erorilor, autocorectare, sugestii comenzi în timpul scrierii, depanare (debug) cod, integrarea cu alte programe (versionalizare cod, editor imagini).

IDLE (Integrated Development and Learning Environment) – Mediu Integrat de Dezvoltare și Învățare reprezintă un IDE pentru Python, dezvoltat în întregime în acest limbaj.

S
SO (Sistem de Operare) – O colecție de programe care gestionează partea hardware a unui calculator, pemițând accesarea resurselor disponibile și gestionarea acestora. Exemple: Miceosoft Windows, Mac OS X, Linux, Unix.
Software – reprezinta partea nepalpabilă a unui calculator, cea care îl face să funcționeze. Este compus din sistemul de operare și toate programele care rulează.